Zaproszenie do udziału w XXII Olimpiadzie o Żywieniu i Żywności

Drodzy Uczniowie,

 przedstawiam Wam propozycję przystąpienia do olimpiady, której nadrzędnym celem jest rozwijanie zainteresowań uczniów szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia oraz tworzenie dla młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.

W bieżącym roku szkolnym obowiązuje tematyka

„ Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu”.

Termin: I dekada listopada 2017r.

 I etap olimpiady odbędzie się w naszej szkole.

Tematyka zagadnień będzie zawierała elementy treści podstaw programowych z wybranych w danej szkole programów nauczania przedmiotów obejmujących szeroko rozumianą wiedzę o gastronomii, żywieniu i żywności.

  • Zawody I stopnia polegają na rozwiązaniu testu pisemnego.
  • Do II etapu – okręgowego, kwalifikuje się co najwyżej 2 najlepszych uczniów szkoły (technikum) spośród tych, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do zdobycia w I etapie (szkolnym).

II i III etap olimpiady obejmuje więcej zagadnień z zakresu gastronomii, żywności i żywienia, m.in.; podstawowe wiadomości z nauki o żywieniu i żywności, zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii, w tym: sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.

Sprawdzenie znajomości zagadnień odbędzie się w formie testu, za rozwiązanie którego można uzyskać 100 punktów.

Chęć uczestnictwa w olimpiadzie uczeń powinien zgłosić nauczycielowi do 01.10.2017r., który dokonuje formalnego zgłoszenia Szkolnej Komisji Konkursowej lub bezpośrednio koordynatorowi komisji. W etapie szkolnym mogą brać udział wszyscy chętni uczniowie, spośród których wyłaniani są reprezentanci do etapu okręgowego.

Każdy uczestnik zobowiązany jest do podpisania oświadczenia o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych dla potrzeb przeprowadzenia Olimpiady. Oświadczenia należy podpisać na zbiorowej liście w dniu przystąpienia do I etapu.

Co daje udział w olimpiadzie?

7.2. Uprawnienia laureatów i finalistów, w tym zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie określa Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 27 kwietnia 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i sposobu przeprowadzania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie (Dz.U. z 2015 r. nr 93, poz. 673).

7.3. Laureaci i finaliści olimpiady mogą być zwolnieni w części lub w całości z egzaminów wstępnych do szkół wyższych na kierunek zgodny z profilem olimpiady (załącznik nr 5), na mocy uchwał senatów poszczególnych uczelni, podjętych zgodnie z przepisami ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz.U. nr 164, poz. 1365, z późn. zm.).

7.4. Potwierdzeniem uzyskania uprawnień oraz statusu laureata i finalisty jest zaświadczenie, którego wzór stanowi załącznik do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 29 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji oraz przeprowadzania konkursów, turniejów i olimpiad (Dz.U. nr 13, poz. 125, z późn. zm.).

7.5. Laureaci i finaliści olimpiady, zależnie od zajętego miejsca, mogą otrzymać nagrody i wyróżnienia”.

Ministerstwo Edukacji Narodowej finansuje podstawowe wydatki związane z organizacją Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Liczę na Wasz aktywny udział. Szczególnie zapraszam uczniów kształcących się w zawodach: technik usług hotelarskich i technik handlowiec. Warto zaznaczyć, iż uczniowie angażujący się w konkursy, olimpiady, projekty organizowane w szkole, zyskują dodatkowe punkty starając się o stypendia naukowe.

Ze szkolnym pozdrowieniem, Ewa Martynowska.