Hotelarze przygotowują śniadanie

Śniadanie to bardzo ważny posiłek- pierwszy po przerwie nocnej, dlatego nie powinno się go pomijać. Dobór produktów spożywanych w porannej porze często jest zależny od wpływów kulturowych. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa poznają nie tylko różne rodzaje śniadań (m.in. angielskie, wiedeńskie, kontynentalne, polskie…), przygotowują je w nowootwartej pracowni gastronomicznej w naszej szkole. Wiedzą też, jak istotne znaczenie ma ten posiłek. Śniadanie dostarcza energii i składników odżywczych, zaopatruje mózg i mięśnie w glukozę i pobudza je do pracy, pomaga w kontroli apetytu, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie.

Niestety, pandemia ograniczyła naszą pracę- wspólne przygotowywanie posiłków, spożywanie, sprzątanie. Jednak uczniowie uczący się w zawodzie technik hotelarstwa stanęli na wysokości zadania i w ramach zdalnej nauki samodzielnie w swoich domach przygotowali potrawy śniadaniowe- naleśniki, gofry, jajka po wiedeńsku, pszenne bułeczki, rogaliki . Dzisiaj możecie nasycić tylko wzrok, ale mamy nadzieję, że już niedługo także żołądki?

Zapraszamy do obejrzenia apetycznej galerii zdjęć.