Na kawę do Ekonomika! 35 powodów, aby pokochać kawę

  1. Pierwszy ekspres do kawy został skonstruowany we Włoszech w 1906 roku.
  2. Kawa jest drugim, po ropie naftowej, towarem handlowym świata. Wartość handlu kawą szacuje się na 100 mld dolarów!
  3. Trzy najpopularniejsze gatunki kawy to: Arabica (ok. 60 %), Robusta (ok. 36 %) i Excelsa (ok.1 %).
  4. Największym dostawcą ziarna kawowego na świecie jest Brazylia.
  5. Kawa swoją nazwę wzięła od starego arabskiego słowa „gahwah” lub tureckiego „kahweh”, co znaczy „usuwający zmęczenie”, czy też  „siła podnosząca”.
  6. Kawa ma wpływ na długość życia. Z badań wynika, że u ludzi pijących kawę zmniejsza się ryzyko chorób takich jak: Parkinson, cukrzyca typu II, choroby serca, natomiast regularne picie kawy zmniejsza u mężczyzn ryzyko zachorowania na agresywną formę raka prostaty. Dodatkowo kawa zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, działa też pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii.
  7. Kopi Luwak to najdroższy gatunek kawy na świecie. Kosztuje około tysiąca euro, a ziarna wydobywane są z odchodów zwierzęcia o nazwie łaskun. Roczne zbiory tej kawy wynoszą zaledwie około 300-400 kg.
  8. Konsumpcja kawy w Polsce wzrosła aż o 80% w przeciągu ostatnich 10 lat.
  9. 75% kawy sprzedawanej w Polsce to kawa mielona. Dla przykładu w Wielkiej Brytanii jest to jedynie 10%.
  10. Trzy narody zużywają ponad połowę kawy na świecie:

Amerykanie, Francuzi i Niemcy zużywają łącznie 65% całkowitej konsumpcji kawy na świecie.

  1. Arabika zawiera o połowę mniej kofeiny niż Robusta. Ilość kofeiny w espresso
  2. Jeśli jesteś kobietą, pij kawę – nie wpadniesz w depresję. Badania przeprowadzone w 2011 roku wykazały, że kobiety, które piją od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie, były o 15% mniej narażone na rozwój depresji w okresie najbliższych 10 lat, niż te, które nie piły kawy.
  3. Najwięcej kawy na świecie piją Finowie – aż 13 kilogramów wypada rocznie na głowę jednego Fina. U Polaków jest to zaledwie 3,4 kilograma.
  4. Nazwa “cappuccino” pochodzi od zakonu kapucynów – wygląda bowiem jak kaptur ich brązowego habitu. Austriacki odpowiednik cappuccino to właśnie “kapucyn”.
  5. Istnieje plotka, że jeden z wielkich koncernów produkujących bieliznę sprzedaje także rajstopy z z ekstraktem kawy. Zawarta w nich kofeina ma wyszczuplać nogi i walczyć z cellulitem.
  6. Legendy o odkryciu kawy

Według etiopskiej legendy pewien pastuch Kaldi obserwując swoje kozy zauważył, że kozy zjadają liście i owoce rosnących tam drzewek kawowych, a potem są bardziej ożywione i nie śpią w nocy. Postanowił zbadać tę zagadkę i sam spróbował tych małych czerwonych jagód. Po ich spożyciu czuł się pobudzony i pełen energii. Podzielił się swoim odkryciem z pewnym mnichem, który zaciekawiony działaniem owych owoców, zabrał ich trochę do klasztoru i tam eksperymentował z przyrządzaniem ich na różne sposoby. W efekcie tych prób powstał nowy napój. Stał się popularny wśród zakonników gdy okazało się, że umożliwia mnichom długie nocne czuwanie na modlitwach.Oprócz legendy z etiopskimi kozami, jest znana również inna wersja, która mówi o przypadkowym odkryciu sposobu prażenia kawy. Ziarenka kawy miały przypadkowo wpaść do obozowego ogniska, a powstały w ten sposób aromat miał skusić pastuchów do skosztowania owoców.Kolejna legenda mówi zaś o boskiej ingerencji w powstawaniu kawy. Podobno kiedy archanioł Gabriel szedł na pomoc Mahometowi zmorzonemu przez sen, podarował mu kawę. Po jej wypiciu Mahomet poczuł się na tyle pobudzony, że był w stanie pokonać czterdziestu mężczyzn i uszczęśliwić czterdzieści kobiet.

  1. Wystudzona pomaga pozbyć się śladów po soli na skórzanych brązowych butach.
  2. 10 minut do kawowego kopa

Gdy przełkniemy pierwszy łyk kawy, kofeina potrzebuje zaledwie 10 minut, aby „dać nam kopa”. Po upływie nieco więcej niż 10 minut, stężenie kofeiny w naszej krwi osiąga połowę maksymalnego stężenia, co już wystarcza, żeby odczuć jej wpływ na nasz organizm. Najwyższy poziom jest po 45 minutach. To wtedy jesteśmy najbardziej pobudzeni. Zależnie od tego, w jakim tempie nasze ciało będzie w stanie zwalczyć narkotyk, możemy czuć efekt działania kofeiny od 3 do nawet 5 godzin!

  1. Kawa wpływa pozytywnie na nasze oskrzela, zwiększając ich światło i ułatwiając oddychanie. Polecana jest przy napadach duszności oraz przy astmie oskrzelowej.
  2. Wypicie kawy przed wysiłkiem fizycznym zmniejsza ból mięśni nawet do 50%.
  3. Zawarta w kawie kofeina przyspiesza przemianę materii i poprawia trawienie!
  4. Kawa zmniejsza wydzielanie histaminy przez organizm. Kofeina zawarta w kawie zapobiega atakom alergii oraz zmniejsza ich skutki, gdy się pojawią.
  5. Krytyczny poziom kofeiny w organizmie osiągniemy po wypiciu 100 filiżanek kawy.
  6. Brak kawy to powód do rozwodu!

W starożytnej Arabii był tylko jeden powód, dla którego żona mogła rozwieść się z mężem: kiedy jej mąż nie zapewnił jej odpowiedniej ilości kawy.

  1. Choć mówimy ziarno kawy, tak naprawdę są to jagody. Więc kawa to pyszny owoc! Pamiętajcie, że zaleca się minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie! 😉
  2. Skąd się wzięła kawa po irlandzku? Kawa z alkoholem była serwowana Amerykanom, aby pomóc im się rozgrzać w trakcie lotu, kiedy wracali z  Irlandii.
  3. Ze wszystkich napojów serwowanych w trakcie śniadania kawa stanowi aż 65%.
  4. Kawa palona zawiera 35-40% węglowodanów oraz 8% związków białkowych. Posiada również niewielkie ilości aminokwasów, które wpływają na smak i aromat kawy. Kawa palona zawiera również 10-17% tłuszczu.
  5. Kawa nie smakuje tak, jak pachnie, ponieważ ślina rozcieńcza połowę smaku.
  6. Americano – espresso z dodatkiem gorącej wody – zostało wynalezione przez amerykańskich żołnierzy w czasie II wojny światowej. Uznali oni europejskie espresso za zbyt mocne, więc poprosili o dodanie gorącej wody.
  7. Do kawy rozpuszczalnej dodaje się sztuczny aromat

Uderzenie kawowego aromatu, które czujesz po otwarciu słoika kawy rozpuszczalnej, jest niestety sztuczne. Jest on dodany przed zamknięciem słoika i nie ma nic wspólnego z faktyczną zawartością.

  1. Porcja espresso zawiera mniej kofeiny od porcji zwykłej kawy

Z powodu tego, że serwuje się je w filiżankach mniejszych rozmiarów, espresso zawiera mniej kofeiny niż standardowa filiżanka zwykłej kawy.

  1. Potrzeba około czterdziestu dwóch ziaren kawy, aby zrobić standardową porcję espresso.
  2. Kawa bezkofeinowa nie jest wcale bezkofeinowa
  3. Kawa ze śmietanką będzie dłużej ciepła

Kawa ze śmietanką stygnie około 20% wolniej niż zwykła czarna kawa.

Na kawę do Ekonomika! Zapraszamy do głosowania poprzez polubienia na najlepiej wykonaną przez nasze uczennice kształcące się w zawodzie technik hotelarstwa kawę. ☕️