Cukiernik | Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 6

Języki obce

Język angielski

Przedmioty punktowane

J. polski
Matematyka
Język angielski
Biologia

Kwalifikacje

K1. Produkcja wyrobów cukierniczych

Cukiernik

produkuje wyroby cukiernicze. Przygotowuje różne nadzienia do ciast (kremy, polewy, galaretki…), wypieka lub smaży ciasta. A przy tym: magazynuje, dekoruje wyroby cukiernicze i przygotowuje je do dystrybucji. To zawód, który kryje w sobie niesamowitą głębię sztuki, łączy pasję z fascynacją. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły – nie boi się ciężkiej pracy nad kompozycją smakową i estetyczną wyrobów cukierniczych. Stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.

Cukiernik | Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 6
Cukiernik | Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 6

Pracę znajdziesz w przedsiębiorstwach wytwarzających artykuły cukiernicze, ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze. Możesz pracować w barach, restauracjach przy wykonywaniu deserów. Możesz także założyć własną działalność gospodarczą.

W naszej szkole kształcąc się w zawodzie cukiernik odbywasz darmowe praktyki zawodowe i masz możliwość zatrudnienia po ukończeniu nauki.Cukiernik jest osobą, która sprawia, że nasz humor powraca w złe dni, a to wszystko za sprawą niezastąpionych słodyczy…

Zobacz galerię zdjęć